Седемгодишният Артьом Савелиев пристигнал във вторник сам на летище в Москва с писмо, в което се отправяло искане към руските власти да отменят осиновяването му, тъй като детето било психически нестабилно, казаха служители, цитирани от агенцията, предаде БТА.

"Начинът, по който той е бил третиран, е бил повече от неморален", заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизия "Русия 24". "Взехме решение министерството на външните работи да настоява за замразяване на осиновяванията от семейства от САЩ, докато Русия и САЩ не подпишат междудържавен договор, уреждащ условията за осиновяване", каза той.

По данни на Държавния департамент Русия е на трето място като чуждестранен източник на деца за осиновяване от граждани на САЩ. Артьом бил осиновен от американско семейство, което го взело през 2009 г. от сиропиталище в руския Далечен изток. След шест месеца майката решила, че момчето не е добре и го качила с еднопосочен билет на полет за Москва.

"Детето е психически нестабилно. Проявява насилие и има остри психопатски изблици. Бях излъгана и измамена от руското сиропиталище. В името на безопасността на моето семейство, приятели и на самата мен не желая повече да бъда родител на това дете", пишела тя в бележката, с която изпратила Артьом.

Руските власти заявиха, че проучват дали в случая няма закононарушение.

Американският посланик в Русия Джон Байърли осъди постъпката на осиновителите на момчето и каза, че властите в САЩ също ще проверят дали не е било извършено престъпление, посочи Ройтерс.