Службата е независима европейска институция. Тя бе създадена от и поддържа тесни отношения с Европейската комисия, но също и с другите ръководни институции на Европейския съюз като Европейския парламент, предаде БТА.

Генералният директор на ОЛАФ има статут на ръководител на Генерална дирекция в Европейската комисия, ръководи около 500 служители и разполага с годишен бюджет от около 50 милиона евро.

Най-важната задача на ОЛАФ е да води борба с измамите в страните от Европейския съюз и европейските институции, които са многобройни и най-различни по характер, като присвояване на ДДС, контрабанда на различни стоки, неправомерно изразходване на европейски средства и др.

Най-общите изискванията за кандидатите са университетско образование, поне 15 години трудов с предпочитание в правната област и при различни разследвания, от които 5 на ръководна длъжност.

Изискванията за заемане на длъжността са разработени в координация с Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз. С избраните в кратка листа кандидати ще се води отделно събеседване, обяви Европейската комисия.

Длъжността генерален директор на ОЛАФ се оваканти през януари т.г., когато след боледуване почина Франц-Херман Брюнер, заемал поста от създаването му през 2000 г.