Това пише информационният сайт И Ю Обзървър ден след подписването в чешката столица на новия руско-американски договор за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия и състоялата се след това среща на президента Барак Обама с лидерите на 11 страни от Централна и Източна Европа, предаде БТА.
В Прага не бяха поканени нито върховният представител за външната политика и сигурността баронеса Катрин Аштън, нито европейският президент Херман ван Ромпой, нито премиерът на сегашния председател на ЕС - Испания.

Белият дом обяви, че целта на срещата с 11-те лидери от Централна и Източна Европа е била Обама да се запознае "с уникалната гледна точка" на бившите социалистически държави по проблемите на европейската сигурност. Срещата в Прага се състоя в момент, в който в столиците на страните членки на ЕС се промъква съмнението, че САЩ поставят на преден план отношенията си с Русия, като в същото време се отдръпват от плановете си за нови военни бази в Полша и Чехия, отбелязва ИЮ Обзървър.
На всичкото отгоре Обама отмени насрочената за май среща на високо равнище ЕС-САЩ в Испания.

Поредицата от събития предизвикват смут и в испанското председателство. И пораждат естествения въпрос дали САЩ продължават да смятат ЕС за един от важните играчи на световната сцена.

Говорител на Европейската комисия омаловажи в официално изявление факта, че в Прага не са били поканени нейни представители. Лидерът на либералите в Европейския парламент Ги Верхофстат бе по-откровен, посочва И Ю Обзървър. "В момент, когато Европейският съюз полага усилия да оформи своите външнополитически структури така, че да оказва по-силно влияние на глобално равнище, срещи като тази в Прага отразяват губеща ситуация и за САЩ, и за страните от ЕС, участвали в нея", заявил Верхофстат. Срещата в Прага според него изтъкнала още веднъж необходимостта от обща външна политика на ЕС, "така че Барак Обама да знае на кого да се обади и кого да покани на вечеря".