Срещата, организирана от Египет и посветена на защитата и връщането в родината на откраднатото културно наследство, събра министри на културата и ръководители на музеи, съобщи БНР.

Участниците във форума решиха да изработят общ списък на исканията с приоритет антични предмети. От Розетския къмък и прочутия бюст на Нефертити до фризовете на Партенона, Египет, Гърция и още 23 страни с древни култури като Индия, Китай, Афганистан, Мексико, са твърдо решени да си върнат откраднатото.

Държавите си дават срок от 1 месец за да подготвят окончателен списък на предметите, които смятат да поискат. В техния прицел са най-големите световни институции като Британския музей, Лувъра, музея в Берлин, които твърдят, че тези предмети не са вече ценности на тези страни. 7 държави, сред които Египет, Гватемала, Нигерия, Сирия, Гърция, Перу и Либия вече предадоха списъци с откраднати археологични предмети.

След две години кампания за подобна конференция, нейният организатор Заки Хауас, ръководител на египетския Висш съвет за старините, приветства тази първа историческа стъпка. За първи път „ние сме единни и това единство е важно за връщане на нашите антични паметници", смята той.

Все пак на първата си конференция в Кайро, страните, пострадали от кражби и трафик на антични паметници, не стигнаха до план за общи действия. Втора подобна среща беше обявена за пролетта на 2011 г.