Договорът предвижда значителни съкращения на ядрените арсенали на двете страни, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Той заменя досегашните договори СТАРТ, чиито действие изтече на 5 декември 2009 г.
В Испанската зала на Пражкия замък двамата лидери парафираха текста, сключен след многомесечни трудни преговори в Женева.

Новият договор
  • Съгласно новия договор в рамките на седем години Русия и САЩ ще съкратят броя на стратегическите носители в оперативна готовност - междуконтитентални балистични ракети (МБР), балистични ракети (БР) за подводници и тежки стратегически бомбардировачи (ТБ) - до 700 единици.
  • По силата на споразумението във всяка от страните общият брой на пусковите системи на МБР и БРП, а също и ТБ в оперативна готовност и в резерв трябва да бъде намален до 800 единици.
  • Максималният брой на ядрените бойни глави на всяка от страните не трябва да надвишава 1550 единици.
  • Веднъж годишно ще се обменя информация за извършените ракетни изпитания. Предаващата страна има право да реши какви данни да включи в доклада.
  • Новият руско-американски договор окончателно слага край на наблюдението в ключовите руски заводи за производство на ракетна техника във Воткинск.
  • В новото споразумение е предвидена процедура за излизане от договора. Тя може да бъде задействана, ако възникнат обстоятелства, свързани със съдържанието на документа, които застрашават интересите на страните. Това се отнася и за ситуация, при която евентуално увеличаване на възможностите на системата за противоракетна отбрана на САЩ заплашва потенциала на стратегическите ядрени сили на Русия, посочва ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА.

Новият договор СТАРТ-3 ще бъде внесен за ратификация в парламентите на двете страни. След размяната на ратификационните грамоти между Москва и Вашингтон договорът ще влезе в сила за срок от 10 години.

Новият договор за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия на САЩ и Русия подготвя почвата за още по-значително намаляване на ядрените арсенали на двете страни, заяви Барак Обама на пресконференция след подписването на документа, цитиран от Асошиейтед прес. Според президента на САЩ подписването на новото споразумение слага край на влошаването на отношенията между Вашингтон и Москва.

Медведев заяви, че новият договор отваря нова страница в руско-американските отношения и ще създаде по-сигурни условия за живот по целия свят, отбеляза ИТАР-ТАСС. Той благодари на Обама за сътрудничеството и разумните компромиси, позволили постигането на това историческо споразумение.

Новият руско-американски договор за съкращаване на стратегическите ядрени оръжия може да бъде действен и жизнеспособен само в условията на липса на качествено и количествено увеличение на капацитета на американската система за противоракетна отбрана (ПРО), която може да бъде заплаха за руските стратегически сили, заяви на пресконференцията Дмитрий Медведев. Тази позиция е добре известна на американската страна, допълни той.
Медведев обаче подчерта, че Русия и САЩ може да се договорят и за участие в създаване на глобална ПРО. Той добави, че Русия е заинтересована от тясно сътрудничество със САЩ по въпроса на ПРО, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".
„Има желание и воля да се занимаваме с тези въпроси. Ние предложихме и своите услуги в областта на глобалната система за ПРО. За това трябва да се мисли”, допълни Обама.

Обама и Медведев също така потвърдиха ангажимента си да обсъдят налагането на нови санкции на Иран, ако Техеран не се съгласи да спре ядрената си програма, посочи АП, цитирана от БТА.


Вижте снимки от подписването