Съдията се прочу с разследванията на престъпленията на чилийския диктатор Аугусто Пиночет и на Осама бин Ладен, посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Съдията от Върховния съд Лусиано Варела е повдигнал обвинения срещу Гарсон за това, че е превишил правомощията си, като е започнал през 2008 г. разследване на престъпленията на испанския диктатор Франсиско Франко, когото Гарсон обвинява за смъртта на над 100 000 политически противници по време на гражданската война между 1936 и 1939 г. и при последвалия режим.

Магистратът инициира издирването и идентифицирането на над 100-те хиляди жертви на франкистките репресии, чиито останки са положени в стотици общи гробове в цялата страна. Около половината от тях, според историците, са били разстреляни без съд и присъда в годините, последвали победата на националистите в Испания. Съдията Балтасар Гарсон разреши да се ексхумират останките на световно известния поет и драматург Федерико Гарсия Лорка, също разстрелян от франкистите в началото на Гражданската война през август 1936 г.

Няколко месеца по-късно в резултат на натиска на юристи и консервативни политици Гарсон беше принуден да прекрати разследването.

Според Варела Гарсон е пренебрегнал амнистията, дадена след смъртта на Франко през 1975 г. за престъпления от времето на гражданската война. Ако Гарсон бъде признат за виновен за злоупотреба с власт, това може да сложи край на кариерата му, отбелязва ДПА.