Това пише руският вестник "Ведомости", цитиран от БТА. Според цитиран в материала източник от партийното ръководство, предложенията ще бъдат разработени от депутати, експерти от силовите ведомства и журналисти.

"Единна Русия" ще настоява по-специално да бъде създадена система, чрез която населението да бъде информирано за терористични заплахи, отбелязва изданието. Междувременно в Русия вече е създаден цял арсенал от модерни средства за защита срещу химически атаки. Създават се нови методи за откриване на експлозиви, от каквито има остра нужда в Русия.

Севернокавказки правозащитници предлагат създаването на специални затвори, в които да бъдат превъзпитавани осъдени терористи от Русия, информира "Независимая газета" под заглавие "Гуантанамо по кавказки маниер". Омбудсманът на Ингушетия смята за необходимо да има два вида подобни места за лишаване от свобода - за онези, с които може да се води диалог, и за безнадеждни терористи. Експертите се съмняват дали този метод може да бъде ефикасен, добавя "Независимая газета".

Президентският пълномощник в Северен Кавказ и лидери на руски републики от региона отправиха към Медведев настоятелна молба да бъдат информирани за "външната заплаха", за "противниците" на Русия, и за "външния фактор", свързан с екстремизма. Вместо да черпят информация от вестниците, те искат да получават сводки от тайните служби. С други думи, руските политици виждат в събитията чуждестранна следа, пише "Московский комсомолец". Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев изтърва нещо за "грузинска следа" (версията засега не е получила развитие). Президентът на Ингушетия заяви пред журналист, че добре разбира кой всъщност стои зад атентатите - САЩ, Великобритания и Израел, които не желаели Русия да се възроди и отново да стане велика сила. В частни разговори аналитици от силовите ведомства обвиняват американците във всички атентати, извършвани в Русия, посочва всекидневникът.

Русия има сериозни проблеми в отношенията със западните страни, но държавите, които дълги години по един или друг начин подпомагат терористите, се знаят. Това със сигурност не са нито САЩ, нито Англия, нито Израел. Това са близкоизточните държави, които насърчават ислямските радикали в цял свят, се казва в коментара. Радикалните ислямисти разглеждат събитията в Северен Кавказ най-вече като въстание на местните мюсюлмани, които искат да живеят според собствените си закони. Според сводките на силовите структури обаче, доброволците от арабски държави не играят особена роля в севернокавказкия тероризъм. Трябва да водим борба с тероризма предимно в собствената си държава, заключава "Московский комсомолец".