Това заяви министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс снощи на брифинг в Пентагона, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Правителството на президента Барак Обама оповести вчера новата ядрена доктрина на страната, която ограничава ролята на ядреното оръжие и засилва режима на глобално ядрено неразпространение.

"Всички наши междуконтинентални балистични ракети в момента са насочени към океаните, така че - да не дава Господ - при случаен старт или технически проблем бойната глава да падне насред океана, а не в някоя страна . . . Бомбардировачите с ядрено оръжие вече не дежурят на пистите в състояние на готовност за незабавно излитане. Ние предприехме редица мерки, чиято цел е на президента да бъде предоставено допълнително време за вземане на решение и да не се допусне намиращите се в бойна готовност ядрени ракети да станат причина за катастрофа", заявил Гейтс.

Според ИТАР-ТАСС, Пентагонът в момента разполага с 450 междуконтинентални балистични ракети с ядрени заряди, разположени в пускови силози, и с 336 ракети "Трайдънт 2", базирани на подводници. На въоръжение са и 44 стратегически бомбардировача Б-52 и 16 бомбардировача Б-2, които могат да носят ядрено оръжие.