Разрушени са най-малко четири жилищни сгради в предимно шиитски квартали на столицата, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА. Очаква се броят на жертвите да расте. Това е четвъртата атака с много жертви в Ирак през последните пет дни.
Във вълната от насилие са загинали над 100 души от петък насам. Генерал Касим Мусауи, иракски военен говорител на командния център в Багдад, каза, че нападателите детонирали шест самоделни взривни устройства и една кола-бомба.
Военният обвини Ал Кайда, че стои зад нападенията и припомни, че мрежата на Бин Ладен е във война с Багдад и се опитва да подкопае безопасността и политическия процес в Ирак, предаде ИТАР-ТАСС.

Взривните устройства са избухвали в промеждутъци от няколко минути. Те разрушили жилищни сгради, в кварталите Шула и Шукук в северозападната част на иракската столица и Аш Шурта ар раба в югозападен Багдад, както и ресторант в централния квартал Алауи на улица Хайфа близо до министерството на културата и бившата сграда на британското посолство. Полицията е отцепила пътищата, водещи до местата на експлозиите.

Взривовете са като че ли продължение на координираните атаки с коли-бомби преди два дни, които бяха насочени срещу иранското, арабски и европейски посолства. 42 души загинаха, а над 200 бяха ранени.

Иракските сили за сигурност очакваха насилието да се засили след изборите на 7 март, които подчертаха разделенията в Ирак. Двете главни коалиции - междурелигиозния блок Иракия на бившия премиер Ияд Алауи и съюза Правова държава, воден от шиитския премиер Нури ал Малики, финишираха първи с разлика само от две места. Нито една от тях не спечели достатъчно места, за да формира правителство на мнозинството.
Днешните взривове подсилват несигурността кой ще формира следващото правителство близо месец след края на парламентарните избори. Продължаващите преговори може да се проточат с месеци.

Вижте снимки