Датата не изненада никого, защото от един месец британските всекидневници прогнозираха, че изборите ще бъдат на 6 май, предаде Франс прес, на която се позова БТА. Вотът се очертава като най-оспорвания във Великобритания от 20 години насам.

Браун обяви датата на изборите в кратка реч пред сградата на министерския съвет на "Даунинг стрийт 10". "Със сигурност няма да изненадам никого, защото това беше най-малко пазената тайна в последните години и ще съобщя, че кралицата беше така любезна да се съгласи да разпусне парламента и да одобри насрочването на парламентарните избори за 6 май", каза Браун. Той уточни, че първото заседание на новия парламент ще бъде на 18 май.

Настоящият парламент ще бъде разпуснат на 12 април. Допитванията до общественото мнение показват, че консерваторите имат преднина пред лейбъристите, но тя не е достатъчна, за да им осигури пълно мнозинство в Камарата на общините. Според анализатори вотът ще бъде един от най-непредвидимите през последните 2 десетилетия. В речта си Браун припомни постигнатото от кабинета му през последните 18 месеца в борбата с икономическата криза. Той допълни, че тези действия са спечелили на Лондон похвалите от редица страни.
Малко преди това Браун беше при кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец, за да поиска от нея да разпусне настоящия парламент.

Същевременно лидерът на консерваторите Дейвид Камерън произнесе също реч по повод началото на предизборната кампания. В нея той обеща на сънародниците си ново начало и подчерта, че ще се бори за защита на интересите на онези, които досега са оставали пренебрегнати и неразбрани, независимо дали са млади или стари, богати или бедни, черни или бели, хомосексуални или хетеросексуални.
Камерън заяви, че Обединеното кралство заслужава нещо много по-добро от още 5 години с Гордън Браун, и призова британците да дадат гласа си за модерна консервативна алтернатива, която означава надежда, оптимизъм и промяна.