Сред убитите има 4 нападатели. Общо в атаката са участвали между 10 и 15 нападатели, които, според пакистанските сили за сигурност, са били ислямистки бунтовници. Нападателите са пристигнали с две камионетки, тежко въоръжени. По-рано агенциите съобщиха, че те са носели ръчни противотанкови гранатомети и автомати, посочва БТА.
 
Говорител на пакистанските талибани, които са съюзници на Ал Кайда, пое отговорността за осуетеното самоубийствено нападение. Първо един от нападателите се е самовзривил на контролно-пропускателен пункт край американското консулство в Пешавар. После нападателите са атакували войниците от пункта и е последвала ожесточена стрелба. В нея освен четирима от нападателите са били убити и двама представители на пакистанските сили за сигурност.

Нападателите са взривили още няколко бомби. Първоначално беше съобщено, че атаката е започнала с взрив на кола бомба. Агенциите имат разногласия относно броя на взривовете в Пешавар, вариращи според очевидци от 3 до 6. Според министър Билур нападателите така и не са успели да стигнат до консулството и сега обстановката е под контрол на пакистанската армия, която е обградила цялата зона.
 
Говорителка на американското посолство в Исламабад потвърди, че консулството е било мишената на атаката. В консулството, по официални данни от една година няма американски персонал, след като преди 12 месеца Пешавар беше епицентър на кървави нападения. Консулството се намира в зона в Пешавар, в която има и военни обекти, сред които и военна база, полицейски участъци, други обекти, свързани с разузнаването, военните и полицията, както и оживен пазар. Според кореспондент на ДПА нападателите са носели униформи на пакистанстанска паравоенна организация, наречена Граничен корпус. Обикновено членовете и са набирани от пограничните на Пакистан с Афганистан племена и са ръководени от офицери от пакистанската армия.