Мъж от мексиканския град Мексикали, чиято къща се срутила отгоре му, е загинал. Има информация за хора, заседнали в асансьори и за прекъсвания в подаването на електричество. Повечето телефони в Мексикали не работят.

Празен многоетажен паркинг в строеж се срути в града, а повредени тръби за газ предизвикаха пожари. Сеизмолозите от Американската геологическа служба промениха обявения първоначално магнитуд на земетресението 6,9 на 7,2 по предварителната скала, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Учените коригираха и дълбочината, на която е засечен епицентърът на труса от 32 на 10 километра. С изключение на загиналия мексиканец засега няма данни за пострадали и значителни щети.

След основното земетресение са регистрирани три вторични труса със значителна мощ. Единият е бил със сила 5,1. Преди и след голямото земетресение са засечени трусове с магнитуд съответно 4,5 и 4,3.

Земетресението разлюля високи сгради и предизвика паника сред хората чак до Тихуана, Лос Анджелис, Сан Диего и Финикс. Колите на паркинг в Тихуана се разтресли, разказва очевидец. Засега няма данни за пострадали и щети. Няколко асансьори в Лос Анджелис заседнаха. В някои квартали на Сан Диего са регистрирани леки повреди, има и повредени водопроводни тръби. Шофьори са разказали за местно радио, че с мъка са удържали колите си на пътя по време на труса.

Южна Калифорния се намира в зона със силна сеизмична активност и много от местните жители със страх очакват следващото силно земетресение. Последният трус, който причини големи разрушения, беше през 1994 г. Той отне живота на 57 души, 9000 пострадаха, а щетите бяха в размер на около 40 милиарда долара.
Вижте снимки