Терористката не е познавала достатъчно метрото и затова взривът е станал на друга станция - "Парк на културата". Оказва се, че целите на терористите са били руското МВР и Федералната служба за сигурност (ФСС) - точно до него, на станция "Лубянка", гръмна другата бомба, съобщи bTV, като се позова на информация от местните власти.

По последни данни, при двата взрива в московското метро тази сутрин са загинали 36 души, други близо 70 са ранени. 49 от пострадалите са настанени в болница в тежко и крайно тежко състояние. Продължава издирването на хора, с които близките не могат да се свържат. Министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу отправи апел към мобилните оператори да пуснат смс на всички московчани с въпрос къде се намират, за да могат те да отговорят и да бъдат издирени изчезналите хора. Според неговия доклад обаче броят на загиналите достига до 54 души.

От Министерството на външните работи заявиха, че нямат информация за пострадали наши сънародници при московските атентати.

"Според предварителната версия терористичните актове са извършени от групировка, която има отношение към Северен Кавказ, ще смятаме това за основната версия", каза шефът на ФСС Александър Бортников на среща с президента Дмитрий Медведев. По думите му на местопрестъпленията са намерени части от телата на двете жени камикадзе, които по предварителни данни са от Северен Кавказ.
"Останките от телата на предполагаемите терористки са достатъчно запазени, за да установим самоличността им", убедени са представители от правоохранителните органи, цитирани от ИТАР-ТАСС и БТА.

Взривното устройство, избухнало на метростанция „Лубянка” е имало мощност до 4 кг в тротилов еквивалент, а не 3, както по-рано беше съобщено, това на „Парк на културата” – между 1,5 и 2 кг, веществото е хексоген, допълни Бортников.

Следственият комитет на руската Главна прокуратура съобщи, че взривното устройство, избухнало в метростанция „Парк на културата” е било снабдено с елементи за нанасяне на допълнителни поражения.

В Москва във връзка с днешните взривове в метрото са обявени за издирване две жени.
„В резултат на изучаване на снимките от видеокамерите са установени отличителните черти на две жени, които са съпровождали терористите (също жени) до входа на метрото. Те са обявени за издирване”, съобщи източник от органите на реда.

Вътрешни войски съвместно с подразделения на главно управление на вътрешните работи пристъпиха към патрулиране в засилен режим на московския метрополитен. Патрулират над 700 военнослужещи, съобщи помощник главнокомандващият вътрешни войски на министерството на вътрешните работи полковник Василий Панченвков.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев възложи на правителството да анализира ситуацията с обезпечаване на сигурността в транспорта в цялата страна.
„Държавната политика на потушаване на терора в страната и борба срещу тероризма ще бъде продължена без колебание и до край", заяви той, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Той поръча на правителството да окаже преди всичко помощ на семействата на загиналите и ранените.
"За съжаление е съвършено ясно, че взривовете в метрото са терористичен акт", каза Медведев, като нареди на правоохранителните органи да държат развитието на ситуацията под постоянен контрол и да му докладват за хода на разследването.

Утре - 30-ти март в Москва ще бъде Ден на траур в памет на жертвите от кървавия атентат, съобщи говорител на московския кмет Юрий Лужков, цитиран от Фокус.

НАТО и Европейският съюз осъждат терористичните атаки в московския метрополитен, предаде РИА Новости. Това заявиха от пресслужбата на НАТО, както и от испанското председателство на Европейския съюз.
Във връзка с трагичните събития в Москва в най-скоро време ще бъдат публикувани становища на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов изпратиха до Москва съболезнователни телеграми.


Вижте още снимки