Ангажиментът ще бъде изяснен на конференцията на ООН следващата седмица, съобщи Кристалина Георгиева, европейски комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакциите при кризи, цитирана от агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ще бъдем там дълго време. Не гледаме на това като на краткосрочен проект за възстановяване", каза тя пред журналисти. Георгиева присъства на конференцията в Ню Йорк за неправителствени организации, участващи в подпомагането на пострадалото от земетресение Хаити преди международната донорска конференция за тази страна в ООН.

Земетресение с магнитуд 7 опустоши Хаити на 12 януари, отнемайки живота на около 300 000 души и превръщайки части от столицата Порт-о-Пренс и близките градове в руини, припомня БТА. Икономисти изчисляват щетите от земетресението на около 14 милиарда долара. ЕС, един от големите донори на Хаити, обеща над 300 милиона евро (400 милиона долара) първоначална помощ.

Европейският съюз осигури спешна хуманитарна помощ за Хаити веднага след земетресението. Комисията и държавите-членки предоставиха 315 милиона евро за подпомагане на хуманитарните действия. Тази помощ включваше 120 милиона евро, предоставени чрез службата на Комисията за хуманитарна помощ и гражданска защита под ръководството на Кристалина Георгиева.
Механизмът за гражданска защита на Европейския съюз бе задействан бързо, за да се координира по-добре работата на държавите членки на ЕС, за мобилизирането на средствата за гражданска защита, включително спасителните екипи. Бяха отпуснати още 100 млн. евро за възстановяване на правителствения капацитет и бе обявен пакет от 200 млн. евро за дългосрочно възстановяване.