Автобиографичната книга излиза в момент, когато френският президент Никола Саркози се опитва да преживее тежкото изборно поражение на партията си Съюз за народно движение, загубила френските регионални избори миналата неделя, както и да си възвърне общественото доверие, пише "Дейли телеграф", цитиран от БТА. 

В нея унгарският аристократ, който е избягал от родината си след края на Втората световна война, се представя за неуморим Дон Жуан, пристрастен към изневерите, които нижел по време на четирите си брака.
Майката на френския президент - Андре, била първата от тези четири съпруги и от брака си с нея Пал Саркози има трима сина, припомня британският вестник.

В мемоарите си, откъси от които се появиха вече във френски издания, Пал се сравнява с алкохолик, който не може да бъде накаран да се откаже от алкохола. По същия начин бащата на президента гледа на своята страст към жените.
Той признава също, че дори и днес не пропуска възможност да утоли страстта си към представителките на нежния пол.

Един от най-пикантните спомени в книгата е този за сексуалната връзка на Пал с неговата бавачка. Тази връзка започнала, когато Пал бил едва на 11 години и тя  му четяла история за приспиване. Бащата на Саркози си спомня с възможно най-големи подробности за този епизод от преживяванията си на Дон Жуан.

В книгата обаче Пал Саркози говори и за по-сериозни теми. Той опровергава твърденията на някои от съпругите си, сред които и майката на Никола Саркози, че не е помагал финансово на общо петте си деца.

В мемоарите си Пал Саркози не коментира кариерата на сина си, но все пак отправя един заядлив коментар към Никола, като казва, че: "Кланът Саркози е останал в историята на Унгария, но все още не се е вписал и в историята на Франция".

Досега биографи на Никола Саркози твърдяха, че президентът изпитва ненавист към баща си заради това, че изоставил майка му. В последните години обаче отношенията на Никола и на Пал, който е  художник, са се подобрили. Доказателство за това е изложба, която Пал организира в Париж идния месец, в която централно място ще заеме картина на Никола и третата му съпруга Карла Бруни. Рисунката е била сватбения подарък на Пал за Бруни.
Бащата на президента описва третата половинка на сина си, като "очарователно момиче", което е допринесло за сближаването на баща и син.

Бащата на Никола Саркози казва още, че синът му би имал по-спокоен живот, ако не се кандидатира на президентските избори във Франция, които ще се състоят след две години.
Избран през 2007 г., Никола Саркози не е съобщил ще се кандидатира ли на предстоящите през 2012 г. президентски избори. Баща му добавя, че никога не говори за политика с президента. Той уточнява, че е искал разрешение от сина си преди да започне да редактира мемоарите си.