Става дума най-вече за хармонизиране на практиките на отделните държави. Отличник по даряване на органи е Испания с 34 дарители на 1 милион жители. В Белгия те са 26, във Франция 23, а в България един дарител на милион души.

Председателят на здравната комисия на Европейския парламент припомни спешния характер на ситуацията.
"Понастоящем 56 000 пациенти в ЕС чакат дарение на орган за трансплантация. По наши оценки, всеки ден умират по 12 души поради невъзможност да се извърши такава трансплантация", заяви Джо Лейнен, цитиран и от БТА.

В готвената европейска директива ще се потвърди "безвъзмездния и доброволен характер" на дарението на органи. Това е средство за борба срещу трафика на органи и "трансплантационния туризъм", при който богати пациенти отиват в чужбина да им се трансплантира орган, отбелязва euronews.

България може да разчита на помощ от "Евротрансплант" в осигуряването на органи при спешни случаи, съобщи преди месец директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации Теодора Джалева. Страната ни все още не е член на "Евротрансплант", но в началото на тази година започна активно да си сътрудничи с тази организация, в която влизат седем европейски държави - Австрия, Белгия, Хърватска, Германия Люксембург, Холандия и Словения.