Исландският парламент прие снощи закона само с два гласа против и двама въздържали се, като почти половината от 63-мата депутати отсъстваха, предаде БТА

Както опоненти, така и привърженици на забраната, казаха, че тя е първата в Европа. С изключение на Ватикана и малки страни като Андора стриптийз клубове има на целия континент.

Законодателка от Социалдемократическия алианс изрази задоволството си от това, че Исландия става първата държава в Европа, предприела тази стъпка. "Жените, които работят в стриптийз барове, в много случаи са жертва на трафик на хора и други злоупотреби", каза тя, като отбеляза, че от 15 години работи в тази сфера и досега не е срещала жена, която доброволно да танцува по такива места.

Исландия съчетава либерални социални ценности със силно движение на жените - близо половината от парламентаристите в страната са жени.

Собствениците на клубове оспорват идеята, че стриптизьорките са жертви. Според тях властите затварят баровете, защото смятат, че там има проституция. "Те мислят, че в клубовете има организирана престъпност. Мислят си това от 12 години, пращаха непрекъснато полиция, но не откриха нищо", каза собственикът на най-големия стриптийз клуб в Исландия "Голдфингър". Той се закани да се бори срещу забраната. "Ще трябва да говоря с адвоката си. Какво разбират те /властите/ под голота? Голота ли е, ако се носят прашки?", попита бизнесменът.

Законът влиза в сила от 1 юли.