Съдът обоснова решението си с факта, че местата за културен живот са насочени едновременно към повече от един човек. Правилата на ЕС дават възможност на страните членки да предоставят преференциален режим за ДДС на институциите, предлагащи културни събития, като кина, музеи, зоологически градини и концертни зали, съобщи БТА.

Днешното решение слага край на дело, което започна, след като собственикът на център с порно-кабини в Белгия поиска отстъпката, която обикновено се отпуска на кината. Собственикът на Еротик сентър (Erotic Center) в живописния средновековен град Брюж твърди, че магазинът му, който дава възможност на клиентите да седят в кабини с екран, за да гледат разнообразни порнографски филми чрез монетни апарати, е вид кино и следователно трябва да плаща ДДС от 6%, вместо 21 на сто.

Белгийските данъчни власти отхвърлиха тази идея, отбелязвайки, че по определение "кино" е институция, която дава възможност на публика от над един човек да плати предварително, за да гледа един и същи филм по едно и също време.
Съдът на Европейските общности постанови, че становището на белгийските данъчни власти е правилно.