В неделя се проведе първият тур на регионалните избори във Франция, където партията на президента Никола Саркози палучи едва 26% от гласовете на избирателите, сочат изборните резултати.

Първо, партията на Саркози получи рекордно нисък процент от гласовете на избирателите след създаването на Петата република. Второ, оказа се, че най-голямата политическа сила във Франция всъщност са онези, които се въздържаха от гласуване на първия тур в неделя, допълва вестникът, цитиран от БТА.

Изданието припомня, че процентът на въздържалите се беше 53,6. Срещу тази нова политическа сила групата на левите партии - социалистите, еколозите и Левият фронт, премина символичната бариера от 50% от подадените гласове, но тази лява политическа сила едва се крепи заедно. А, за да бъде равносметката още по-мрачна, не бива да забравяме и възхода на крайнодесния Национален фронт на Жан-Мари Льо Пен, допълва "Монд".

Пред френския президент Саркози сега остават два варианта до края на мандата му. Или да продължи да действа както досега и да си навлече още по-голямо недоволство от страна на сънародниците си, или да забави темпото и мащабите на оповестените реформи с риск да изневери на себе си и да се откаже от обещанията си, пише френският вестник. Вторият тур на регионалните избори на 21 март се очертава също толкова безнадежден за партията на Саркози, която има в резерв само гласовете на въздържалите се, прогнозира изданието.

Друг френски вестник - "Фигаро", акцентира върху преговорите между социалистите и еколозите да се явят на втория тур на регионалните избори с обединени листи. Изданието отбелязва, че двете сили така и не постигат съгласие по въпроса и разговорите засега приличат по-скоро на какафония.

В. "Либерасион" цитира лидера на Националния фронт Жан-Мари Льо Пен, който коментира възхода на партията си на първия тур на изборите с думите: "Бяха ни отписали прекалено рано."

Според британския "Дейли телеграф" именно решението на президента Саркози да започне широкомащабен дебат за националната идентичност, изразяващ се в обсъждане на такива теми като имиграцията, носенето на бурки или сплотяването на френското общество, е допринесло за възхода на крайната десница на Льо Пен.

Перспективите пред Никола Саркози за втори президентски мандат намаляха след първия тур на регионалните избори на 14 март, когато неговата партия спечели рекордно нисък процент от гласовете на избирателите, пише друг британски вестник - "Таймс". Това е най-лошото постижение за френските десноцентристи от половин век насам, подчертава изданието. "Таймс" припомня, че мнозина, които преди три години подкрепиха Саркози за президент, сега се присъединиха към редиците на въздържалите се.