Новината е рекордно ниската активност - над 52% от избирателите не се явиха пред урните, предаде БНТ.

Вероятно снощи те да са предпочели телевизионния канал Франс 3. Той стачкува и затова вместо да отрази гласуването пусна филма "Зоро". Тези местни избори се следят с внимание, защото са показателни за успеха на политическите сили на президентските и парламентарните избори след две години.

Френските регионални избори може да се смятат за събитие с предизвестен резултат. С около 30% от гласовете във временното подреждане води Социалистическата партия на Мартин Обри. "Французите изпратиха ясно и силно послание. Те изразиха отказа да приемат една разделена, тревожна и отслабена Франция", коментира Обри. С помощта на еколозите и крайната левица, социалистите имат шанс за окончателна победа на втория тур идната неделя.

Управляващата партия Съюз за народно движение е след тях с около 27% от гласовете и няма такъв резерв. Пресата нарече резултата лично поражение за президента Никола Саркози, който и без това е стигнал най-ниския си рейтинг откакто е на власт.

Тревога буди завръщането на сцената на крайно десния Национален фронт на Жан-Мари льо Пен - с 10% от гласовете.

Още по-тревожно е рекордно ниското участие на избирателите - 48%, отбелязано с покруса от всички. Това е логично при 10-процентната безработица и масовото недоволство от реформите на управляващите. Но наказателният вот срещу тях е по-мащабен от очакваното.

По думите на Флориан Силницки, симпатизант на Съюза за национално движение, резултатите показват, че главни победители са въздържалите се. Не може да оценим изборите по друг начин, тук няма политическо послание.

Според наблюдателите обаче посланието е ясно и то не предвещава нищо добро за Саркози на следващите избори.