Според експертите фактически няма промени в изборните процедури, но системата е била облечена в по-благовидна форма, отбелязват руските медии, предаде БТА.

Според източник от администрацията на руския президент, говорил пред "Ведомости", за сегашните избори "Единна Русия" не е получавала никакви директиви в проценти. Кремъл се страхувал да не се повтори сценарият от есента на 2009 г., когато депутати от три парламентарни фракции напуснаха пленарната зала в знак на протест срещу изборни фалшификации. Тогава конфликтът бе уреден само след личната намеса на президента Дмитрий Медведев. По-рано "Единна Русия" получаваше указания да спечели с резултат 50-60 на сто.

Сега на избори в неделя за местни законодателни събрания обаче партията успя да събере над половината гласове само в четири от осемте региона, където имаше такъв вот. Партийното ръководство посочва като обяснение, че пролетната избирателна кампания съвпада с поскъпване на комуналните услуги, затова е по-трудно да се печелят гласове.

Експерти твърдят, че за Кремъл липсата на изборни скандали е по-важна от рейтинга на "Единна Русия". Московски политолог заявил пред в. "Новие известия", че според него този път е било изпълнено указание от държавните ръководители "подадените гласове да бъдат пресмятани нормално и да се минимизира употребата на административен ресурс от "Единна Русия".

Ръководството на тази партия заяви, че е доволно от изборните резултати. Експерти обаче заявяват, че те са катастрофални за "Единна Русия". Според политолози, избирателите най-сетне са схванали, че властта не може да се справи с последиците от икономическата криза.

Според данните на комисията след преброяването на бюлетините "Единна Русия" е получила между 40 и 63% от гласовете на изборите за осем регионални парламента. В много области обаче партията не е успяла да постигне набелязаната цел от 50% от вота. Най-тежък удар формацията понесе в Иркутск, където кандидатът на комунистите за кмет спечели 62% от вота, докато кандидатът на "Единна Русия" получи едва 27% от гласовете, посочи агенция РИА Новости.

Близката до Кремъл партия "Справедлива Русия", както и комунистите и Либерално-демократическата партия на крайния националист Владимир Жириновски, също спечелиха места в регионалните парламенти. Тези формации заявиха, че сегашните избори са били по-прозрачни от московските през октомври миналата година.

Руският всекидневник "Комерсант" цитира анонимен партиен лидер, според когото резултатите били "вълна от протестни вотове".
В последните месеци в няколко руски града се състояха протести заради поскъпването на живота, растящата безработица, ниските заплати и пенсии. В следствие на това президентът Дмитрий Медведев разпореди на правителството да разследва повишаването на цените на комуналните услуги, а Путин обяви, че пенсиите за април ще са по-високи въпреки бюджетния дефицит.

Право на глас на изборите в неделя имаха 32 от 140 милиона руснаци. По официални данни избирателната активност е била 42,6 процента.