"Единна Русия", чийто е лидер е премиерът Владимир Путин, получава по-малко от 50 на сто от гласовете, които вероятно ще са й достатъчни за контрол върху изборните органи. Партията обаче загуби изненадващо в райони като Сибир, където кандидатът на Комунистическата партия на Руската федерация Виктор Кондрашов беше избран за кмет на град Иркутск.

По предварителни данни, в законодателните събрания в пет региона, заедно с „Единна Русия”, представители ще имат и фракциите на Комунистическата партия, Либерално-Демократическата партия и партия „Справедлива Русия”. Става дума за Република Алтай, Хараровски край, Калужска, Курганска и Свредловска области. Неофициалното второ място на местните избори печели Комунистическата партия, която печели между 29% и 7% от гласовете в различните субекти, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от "Фокус".

В Русия гласуваха за парламенти на 8 от 83-те руски региона, за градски управи на 8 регионални центъра и кметове на пет регионални столици.

Макар и изборите да включваха само някои от руските региони, но те бяха следени под лупа от властите след като някои необичайни сигнали за недоволство през последните седмици разтърсиха Кремъл, отбеляза АФП. Председателят на долната камара на руския парламент Борис Гризлов призна, че настоящите избори са били по-тежки от тези преди тях, проведени през октомври, като това се дължи на ръста на цената на живота в страната.