Отправяме много сериозно послание към мафиите: не идвайте тук, защото не сте добре дошли. Нещо повече - ще свършите в затвора, заяви Алфредо Перес Рубалкаба по националното радио ден, след като бе разбита грузинска мафиотска организация, ръководена от Испания и действаща в цяла Европа, съобщи БТА.

При съгласуваната полицейска операция срещу грузинска мафиотска организация, предприета вчера в шест европейски страни, бяха задържани 69 души, 24-ма от тях - в Испания. Разбитата мрежа имала сложна структура и обща "каса", намираща се в Испания, посочи министър Рубалкаба. Тези хора крадели бижута, например, после ги изпращали в "касата" в Испания, откъдето били препращани в Грузия, обясни той.

В последните месеци в Испания бяха осъществени няколко полицейски операции срещу различни мафии, главно от Източна Европа. През последните няколко години на испанска територия са били арестувани и членове на италиански мафиотски организации. Ще продължим да нанасяме удари на мафиите и те много добре разбират това послание. Мафиите се местят там, където се чувстват най-удобно. Тук, в Испания, обаче изобщо няма да им е комфортно, обеща министърът.

В рамките на европейската антимафиотска операция били извършени и 17 ареста в Германия, обяви днес германската полиция, според която задържаните при вчерашната акция са общо 75. При координираната операция срещу грузинска мафиотска организация в Испания, Италия, Франция, Австрия, Швейцария и Германия са участвали 252 германски полицаи. 17-те задържани, главно с грузинска националност, са предадени на съдебното следствие. Сред тях е и 27-годишен грузинец, жител на Мюнхен, който ръководел дейността на специализираната в кражби и изнудване международна организация в Германия.

При турски търговец в Бохум, Западна Германия, били открити над 20 тона крадени стоки (алкохол, цигари, козметика). Водачът на разбитата грузинска мафиотска групировка успял да се изплъзне при акция за задържане в Гърция, съобщи АФП, позовавайки се на ръководителя на испанската прокуратура за борба с корупцията Антонио Салинас, който изрази съжаление за липсата на сътрудничество от страна на гръцкото правосъдие.

Испанското правосъдие вчера не спомена Гърция сред участващите в операцията държави. Според испанските представители в разследването броят на арестуваните може да достигне 80 души.