В търсене на нови начини за разгласяване на каузата им, малка група протестиращи получиха разрешение от полицията да се приближат до оградения комплекс в луксозен квартал на Банкок и обляха с кръв стените и покрива на сградата и земята пред нея.

По-рано между полицията в пълно бойно снаряжение, която бе блокирала всички входове към дома на премиера, и протестиращите имаше сблъсък, но след преговори на трийсетина демонстранти бе позволено да преминат кордона и да залеят сградата с близо 30 литра кръв.

Шокиращата случка привлече вниманието, но не доближи "Червените тениски" до целта им да предизвикат нови избори, с които да свалят от власт премиера Абисит Веджаджива.

Кървавият протест започна вчера, когато демонстранти изляха собствената си кръв пред сградата на правителството и пред централата на управляващата партия, като по този начин извършиха символично жертвоприношение с настояване исканията им за предсрочни избори да бъдат изпълнени, предаде Асошиейтед прес.

Хиляди протестиращи с червени ризи се наредиха на дълги опашки, за да им бъде взета кръв в отговор на призива на техните лидери за събиране на 1 милион кубически сантиметра (1000 литра) кръв, която да бъде излята пред централата на правителството и на други видни места, допълва агенцията, на която се позовава БТА.

Дадената от доброволците кръв беше налята в пластмасови бидони за вода и откарана към сградата на правителството. Полицията позволи на лидерите на протестите да се приближат до портала и да излеят кръвта.
"Кръвта на обикновените хора се смесва в борба за демокрация. Когато Абисит работи в своя кабинет, той ще си припомня, че седи върху кръвта на народа", каза един от водачите на демонстрациите.

Здравните власти предупредиха, че има опасност протестът да разпространи болести, ако инфектирана кръв попадне върху хората наблизо.

Протестиращите искат тайландският премиер Абисит Веджаджива да подаде оставка. Те настояват той да разпусне парламента и да насрочи избори, с които да се върне на власт техният лидер, бившият премиер Таксин Шинаватра, който бе отстранен с военен проврат през 2006 г. заради предполагаема корупция, и продемократични активисти, които са против вземането на властта от военни. отбеляза АП.

Над 100 000 души от цялата страна се събраха в Банкок в неделя с намерението да продължат демонстрациите до постигане на победа. От началото на протестите самият Абисит спи във военно подразделение и често пътува извън града.


Вижте как правителството бе окъпано в кръв