За кандидатурата му гласуваха 242-ма депутати при необходими 226. Кандидатурата му бе представена във Върховната рада от президента Виктор Янукович. С 237 гласа парламентът освободи Юлия Тимошенко от задълженията на глава на правителството.

Украйна ще изгради нормални отношения с Русия, заяви новият украински премиер Микола Азаров на пресконференция, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА. "Ще изградим нормални отношения, изхождайки от разбирането, че първо, Русия е наш съсед и второ, че тя е страна, с която Украйна има дългосрочни стратегически интереси", заяви Азаров.

Премиерът напомни за уговорката на президентите на Украйна и Русия да започнат подготовката за заседанието на междуправителствената комисия, в хода на което по думите му ще бъде повдигнат газовия въпрос. "В страната се появи работоспособно правителство", заяви Азаров и добави, че икономиката на Украйна през 2010 г. ще се стабилизира.
 
"Разчитаме, че през 2010 г. ще стабилизираме ситуацията в страната". Запознати сме с прогнозите на световните експерти за втората вълна на кризата през 2012 г., каза премиерът. "Украйна трябва да бъде готова за нея". По думите на Азаров 2012 г. ще бъде повратна точка за Украйна, а реформите в страната ще започнат от първия работен ден на новото правителство.

Новият украински премиер Микола Азаров, който по време на Оранжевата революция през 2004 г. бе и.д. министър-председател, е дългогодишен съюзник на новия президент Виктор Янукович. 62-годишният Азаров, роден в Русия, бе министър на финансите и първи вицепремиер при премиерското управление на Янукович от 2002 г. до 2005 г. и от 2006 г. до 2007 г.

Азаров има репутация на по-скоро на умерен консерватор, отколкото на реформатор, затова повечето анализатори не очакват от него да предприеме значителни промени. Опитът му като финансов министър ще му помогне да се справи с бедстващата украинска икономика, която бе подкрепена с 16,4 милиарда долара от Международния валутен фонд (МВФ).

Азаров се мести от Русия в Украйна едва през 1984 г., затова не владее добре украински, а това не се хареса на влиятелните националистически среди. Според анализаторите Азаров е доверен човек, който ще работи гладко с Янукович, т.е. през следващите години Украйна няма да бъде арена на властовите междуособици, характерни за управлението на бившия президент Виктор Юшченко и слизащата от властта министър-председателка Юлия Тимошенко. Предвид възрастта и опита на Азаров той вероятно няма да се превърне в съперник на Янукович за президентския пост в бъдеще.

Азаров е роден през декември 1947 г. в Калуга, Русия. Преди да се премести в Украйна през 1984 г., получава докторска степен по геология и минералогия. В Киев завързва близки отношения с тогавашния президент Леонид Кучма - покровителя на Янукович - и оглавява държавната данъчна администрация за шест години до 2002 г. За известно време е шеф на парламентарната бюджетна комисия.