Документът съдържал трийсетина точки, но поне четири били спорни, твърди изданиетот. Текстът на проектодокумента е неизвестен, но квалификацията е налице: “трик-приятелство предлагала София, за да се хванела Македония в българската клопка за Европейския съюз“, пише вестникът, цитиран от БНР.
 
Макар и изпълнен с доста фактологични грешки, авторският текст на “Утрински весник“ съдържа ясно послание: предложенията, засягащи общия прочит на историята и преодоляването на говора на омразата, се оказват най-дразнещи и неприемливи за Скопие. Проектодоговорът отново бе поставен в дневния ред на двустранните отношения от говорителя на българското външно министерство Весела Чернева преди два дни.

Днес друг вестник  - “Дневник“, цитира нейното очакване “наскоро да започнат преговори по документа“. Парадоксално е, че в първия момент от македонското дипломатическо ведомство казаха, че не знаели за такъв документ. После се поправиха: получен бил още през декември 2008-ма! Медии припомниха, че и премиерът Борисов го е поставил на масата пред своя колега Груевски при посещението му в София в края на миналата година. Оттогава в Скопие цареше мълчание. Сега говорителят на външното министерство Чулев казва, че българският проектодоговор бил “във фаза на сериозно разглеждане и вътрешен анализ“. Буквално до вчера от същото министерство заявяваха, че не са чули за него.