Петима души били задържани в Уотърфорд, Югоизточна Ирландия, а другите двама - близо до град Корк. През септември миналата година главатарят на свързана с Ал Кайда групировка обяви награда от 100 000 долара за убийството на шведския карикатурист Ларс Вилкс, след като вестник публикува неговата сатиричната рисунка. Полицията уточни, че четиримата мъже и три жени били арестувани след разследване, в което участвали европейски тайни служби, както и американските ЦРУ и ФБР. Според сведения от Ирландия, задържаните били с марокански и йеменски произход, но живеели законно в страната, а някои от тях дори имали ирландско гражданство, допълва ДПА, цитирана от БТА. 

През 2006 година шведския вестник Nerikes Allehanda публикува карикатура на Ларс Вилкс, изобразяваща главата на Мохамед с тяло с куче и други. 
шведската полиция започна да се грижи за сигурността на автора на карикатурите на пророка Мохамед, след като беше обявена награда за главата му, а карикатуристът предизвика протестите на хиляди мюсюлмани. 

След арестите в Ирландия, властите в Съединените щати предявиха обвинения на американка, която вероятно е свързана със задържаните.  На 46-годишната Колин Лароуз от предградие на Филаделфия са повдигнати обвинения във вербуване на джихадисти и в подпомагане на чуждестранни терористи чрез интернет, предаде Асошиейтед прес. На Лароуз, която се представяла в интернет с псевдонима Джихад Джейн, са предявени обвинения и в приемане от поръчка от терористи да убие шведски гражданин.

Представител на американското правителство, пожелал да запази анонимност, обаче разкри, че Джейн била взела на мушка Ларс Вилкс и обсъждала плановете си с най-малко един от арестуваните седем души в Ирландия. Лароуз, която е с руса коса и сини очи, изразявала увереност в разговори в интернет, че нейният външен вид ще й помогне да се придвижва свободно в Швеция и да извърши покушението. Американката, която приела исляма, е живяла в окръг Монтгомъри, щата Пенсилвания, преди да се премести в Европа през август миналата година.

Американката, която активно вербувала в интернет хора за джихад, не скривала нетърпението си да предприеме действия. В качен в популярния сайт Ю Тюб видеоклип, на който се нарича Джихад Джейн, тя заявява, че изпитва отчаяна нужда да направи нещо, което по някакъв начин да помогне за облекчаване на страданията на мюсюлманите.

Няколко шведски вестника препечатаха противоречива карикатура на пророка Мохамед, след като бе съобщено за разкрит заговор за убийството на автора на рисунката, предаде ДПА. Авторът на рисунките - Вилкс, който по-рано тази година каза, че е получавал телефонни заплахи, заяви пред в. "Дагенс нюхетер", че не се страхува, но че все пак е взел предпазни мерки. Той сподели, че държи брадва до входа на дома си и че има добре укрепена стая на горния етаж на къщата си. Стокхолмският таблоид "Експресен" заяви, че е решил да препечата карикатурата в знак на подкрепа за свободата на словото.