Това показва проучване, направено от британската фирма за данъчни, одитни и консултантски услуги "Прайсуотърхаус Купърс" заедно с университета на Парма, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Общото състояние на най-богатите 640 000 семейства в Италия е възлизало в края на миналата година на рекордните 882 милиарда евро - с 19% повече в сравнение с преди година. В тази категория влизат фамилиите, които притежават най-малко 500 000 евро под формата на финансови активи.

Богатите италианци са извлекли полза от щедрата данъчна амнистия за авоари, държани в тайни банкови сметки в Швейцария и на други места. В резултат в страната са били върнати 85 милиарда евро, на които до голяма степен се дължи увеличаването на богатството на най-заможните фамилии.

Очаква се общото състояние на богатите италиански семейства да нарасне и тази година - с 5,3%. Оптимистичните данни за най-заможните слоеве от населението на Италия идват на фона на далеч по-песимистичната статистика за състоянието на националната икономика. Миналата година брутният вътрешен продукт се е свил с 5 процента - най-голямото намаление след Втората световна война.