Каталонската пътна полиция предупреждава за опасни поледици, препоръчва на водачите да се движат с повишено внимание и да ограничат пътуванията, се казва в комюнике на местната администрация. Според службите за гражданска защита в региона, преспи са натрупани по 174 от местните пътища, а 39 са затворени за движение на превозни средства.

Хиляди камиони са спрели в отбивките край магистралата, водеща към Франция, затрупана със сняг. Много каталонски училища не са успели да извозят учениците си и общо 165 960 не са присъствали днес на учебните занятия. Сегашните снеговалежи са най-силните, регистрирани в Каталония от 25 години насам, добавя Франс прес, цитирана от БТА. 

В провинцията е парализирано движението на автобусите и електрическите влакове; снегът е образувал огромни половинметрови преспи по улиците. Електроснабдяването на много места бе прекъснато и почти 220 хиляди души останаха без ток. Необичайна гледка представляват градските плажове, покрити с дебела снежна покривка.

Барселонското кметство задейства план за извънредни ситуации, разпращайки 94 контейнера с по 800 кг сол в кварталите на града. Кметството на Барселона нареди също станциите на метрото да останат отворени през цялата нощ, за да могат хората, блокирани от снега, да се придвижат. Лошото време се дължи на студен циклон, обхванал северните и източните райони на Испания, уточняват агенциите. 

Южна Франция също преживява снежно бедствие през март. Снегът и рязко спадналите температури направиха непроходими повечето пътища и блокираха стотици пътници, съобщи БНР.
 250 души пренощуваха принудително в Гар, в Нарбон бе осигурен подслон за 400 ученици, пътуващи за Испания, след като трафикът между двете държави бе прекъснат. В Перпинян се наложи обзавеждане на спални вагони за престоя на заседналите в снега пътници, на които жп компанията SNCF осигури безплатна храна. Летището на Перпинян е затворено, учебните заведения също не работят. От снощи най-малко 8000 домакинства в южнофренските департаменти са без електричество.