Езикът не е сред най-разпространените и се употребява ежедневно от близо 550 хиляди души в Ирландия, която има население около 4,5 милиона, а 42% от ирландците го разбират, но не общуват на него.

Тази статистика явно е достатъчна за нуждите на хакерите. През последните дни ирландци все по-често намират в електронната си поща послания от "служител на банката Hang Seng Bank Ltd. Hong Kong", чието име е променливо - Патрик К. У., Чан или Че Юн Ерик. Той съобщава, че спешно се нуждае от добре платена услуга, свързана с прехвърлянето на голяма парична сума от сметката на негов клиент.
Наивниците, които отговорят на посланието, обикновено биват подведени да съобщят данните на личните си банкови сметки и те биват източени от киберизмамниците.

Идеята не е нова и е известна на специалистите като "нигерийската далавера", защото тръгна от Африка още през 90-те години на миналия век.

Хонконгският хакер не е особено хитър. Той прибягва до машинен превод, като използва свободно достъпен в интернет софтуер. Крайният резултат е пълен с езикови грешки, но все пак приблизително разбираем текст.

Голямата му грешка обаче, е, че той не се е сетил да смени китайската езикова платформа на системата си с латиница. Така текстът на ирландски език е пълен с букви от кирилицата, защото машинният преводач не може да разчете правилно характерните за ирландския ударения. Това е повод на 17 март редом с патрона си Свети Патрик ирландците да почетат и още двама светци - Светите братя Кирил и Методий, които в случая ги закрилят от нигерийски далавери на хонконгски хакери.