Епицентърът е бил на 43 км от град Бингьол, на дълбочина 10 километра. По последни данни, има повече от 60 ранени, които са откарани в болница, съобщи Ройтерс, цитирана от Агенция КРОСС. Жертвите са от шест селища, разположени в близост до епицентъра на труса, съобщиха местните власти в град Елязъг, предаде Фокус..

Броят на жертвите се увеличава постоянно, по-рано бе съобщено за 5 жертви, по-късно за 11, 17 и 41 души.

Загиналите са от три села - Окчулар, Юкари канатли и Каяли, съобщава Анадолската агенция.
Сред осемте души, загинали в Окчулар, има 4 деца, предаде говорител на Си Ен Ен Тюрк.

Трусът е регистриран в 4.32 часа местно време. Според Американския геоложки институт земетресението е било с магнитуд 5.9 по скалата на Рихтер.

"Имаше страх и паника сред хората. Земетресението продължи около минута. Усети се много силно и всички излязоха на улицата", каза пред Си Ен Ен Тюрк журналист от турска информационна агенция.

В бедстващия район са изпратени палатки, храна, медицинска помощ от Анкара. Сформиран е кризисен щаб,съобщи валията на Елязъг Муаммер Ерол, цитиран от БНР. Сеизмолозите насочиха вниманието към Източноанадолския разлом, който се намира точно между трите главни разлома в Източна Турция и е с дължина около 500 км. Според проф.Халук Ейдоган многото жертви от днешното земетресение са последица не от силата на труса, а се дължат на факта, че сградите в селата са паянтови, кирпичени и в региона не се извършва антиземетръсно строителство. "Трябва най-сетне да разберем, че убиват сградите, а не земетресенията, защото Турция е земетръсна страна и всеки момен може да стане земетресение," изтъкна Ейдоган.

Засега няма постъпила информация за пострадали българи при земетресението в Турция. Това съобщи за КРОСС говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева. Очакват се данни от българското посолство в Турция, като по-късно днес ще бъде обявено дали има пострадали българи при земетресението тази нощ.

Турция се намира в силно сеизмичен район и често става жертва на земетресения. През 1999 г. трус с магнитуд 7,4 отне живота на 18 000 души.

Вижте снимки от разрушенията