"Това беше правилното решение, взето с правилни основания", каза Браун в началото на четиричасовото си изслушване пред комисията, разследваща войната в Ирак, предаде ДПА, цитирана от БТА. Той каза също, че иска да отдаде дължимото на войниците и членовете на въоръжените сили за жертвата им и отбеляза огромните цивилни загуби на иракчаните.

"Мислите ми са с техните семейства", каза Браун за хилядите убити и ранени цивилни в Ирак. "Всяка загуба на живот наистина много ни натъжава", каза Браун. Извън залата демонстранти викаха: "Гордън Браун в Хага", имайки предвид Международния наказателен съд.

Слушането, което става само няколко седмици преди изборите във Великобритания, се очаква да хвърли известна светлина върху ролята на Браун в процеса на вземане на решение и финансиране на войната. Браун, който бе министър на финансите по време на конфликта, е заявявал, че няма какво да крие, но винаги е мълчал по този въпрос.

Бивши военачалници обвиниха в печата Браун, че е отговорен за многото убити британски войници, които според тях не били подходящо екипирани. Причина била наложените от премиера съкращения на средствата.