Партията му спечели първото място в Алмере, град с около 180 хиляди жители, и е на второ място в Хага, където е малко зад Партията на труда на доскорошния вицепремиер и финансов министър Ваутер Бос.

В първото си изявление след оповестяването на резултатите от екзитпол проучванията Вилдерс не скри задоволството си от доброто представяне на партията. Той заяви, че очаква още по-добро представяне на предсрочните парламентарни избори, насрочени за 9 юни. До тях се стигна, след като коалиционното правителство на християндемократа Ян Петер Балкененде се разпадна заради невъзможността на неговата партия да постигне съгласие с основния си партньор - Партията на труда, по по-нататъшното присъствие на холандския контингент в Афганистан.

Партията на Вилдерс бе втора сила на изборите за Европарламент през юни 2009. Другите двама победители на вчерашните избори са либералните формации Демократи 66 (D66), която спечели 360 места повече от предишните местни избори през 2006, и Народната партия за свобода и демокрация (VVD), която има 200 места повече. Големият победител на изборите са местните партии, които спечелиха около 21 процента или 358 съветнически места повече от 2006 година, отбеляза телевизия NOS, цитирана от БТА. Избирателната активност според неокончателни официални данни (93 процента от преброените гласове) е 53,5 процента, а преди четири години бе 58,3 процента.