Корабът "Луи Маджести" (Louis Majesty), плаващ под малтийски флаг, отплавал от испанското пристанище Картахена вчера на 12-дневен круиз в Средиземно море, съобщи БТА.

При удара на вълната прозорците на салон за пасажери на палуба номер 5 в носовата част на кораба се счупили, което довело до смъртта на двама пасажери - от Германия и Италия, а 14 други са леко ранени, заяви компанията Louis Cruises в комюнике, разпространено в Кипър.

Корабът се отбил в Барселона снощи, за да бъдат свалени телата на загиналите и да евакуира ранените, нуждаещи се от болнично лечение, преди да продължи плаването си към Генуа, Италия.

Междувременно световните агенции съобщиха, че вълни, достигащи 6 м височина, са заляли вчера кубинската столица Хавана и са наводнили част крайбрежната зона, включително прочутия булевард Малекон. Вълните, предизвикани от вятър със скорост 72 км/ч по данни на кубинските метеоролози, нахлуха на 300 м навътре в централния квартал Ведадо. Наводнени бяха няколко улици и жителите трябваше да газят понякога във вода чак до кръста.

Местната телевизия не спомена за щети или жертви в ниската част на Малекон, често наводнявана въпреки дигите, които я пазят. Според метеорологичния институт на Куба ситуацията ще се нормализира днес.


Вижте снимки на кораба и от Хавана