Причината е коментар на говорителя на Държавния департамент Филип Кроули по адрес на Либия, предадоха световните агенции. Либийското външно министерство поиска извинение за това, което, по негови думи, са погрешни изказвания за Либия от страна на Кроули.
"Министерството заяви, че ако не бъдат взети мерки, това ще се отрази отрицателно на политическите и икономически отношения между двете страни", се казва в съобщение на либийската агенция Джана.

В петък Филип Кроули коментира иронично реч на либийския лидер Муамар Кадафи, в която се призоваваше за ислямска свещена война срещу Швейцария. Кроули припомни думите му в ООН от 23 септември 2009 г.
"Видях информацията и това ми припомни оня септемврийски ден, едно от най-паметните заседания на Общото събрание на ООН, които помня. Много думи, много хвърчаща хартия и не непременно много смисъл", заяви Кроули през смях.

Либийското външно министерство заяви в протеста си, че този коментар отразявал "невежеството" на Кроули какво точно е говорил Кадафи.

Същевременно Либия реши да наложи пълно икономическо ембарго на Швейцария вследствие на дипломатическата криза между двете страни. Това съобщи днес говорителят на либийското правителство Мохамед Бааю, цитиран от Франс прес. Бааю подчерта, че ембаргото се отнася за целия икономически и търговски обмен с Швейцария. Либия освен това реши да потърси "други алтернативи що се отнася до внасяните швейцарски медикаменти, медицинско и промишлено оборудване", уточни той.

На 23 септември 2009 г. Муамар Кадафи се възползва от трибуната на ООН в Ню Йорк, за да произнесе реч от 95 минути, вместо предвидените 15, в която често повтаряше, импровизираше и разискваше странни теми, припомня Франс прес.

В четвъртък Кадафи призова мюсюлманите на джихад война срещу Швейцария, която определи като "страна на неверници и вероотстъпници". Той призова още към бойкот на швейцарската икономика като реакция на забраната за строеж на минарета, която бе приета на референдум през ноември с близо 60 процента от гласовете.

Отношенията между Берн и Триполи се развалиха, след като през юли 2008 г. швейцарската полиция арестува в Женева сина на Муамар Кадафи Ханибал след жалба на двама негови домашни прислужници, че той и съпругата му са ги малтретирали.