Георгиева, която в момента е в Хаити и обикаля най-пострадалите райони, разказа пред БНР, че е много впечатлена от оптимизма на хората в опустошената от земетресението на 12 януари страна и от това колко много вече е направено за възстановяването й.

„Международната общност реагира бързо на тази криза. В частност ЕС предостави средства и екипи в Хаити, мобилизира 25 от държавите-членки в механизма за координация на „Гражданската защита”. Всички видяхме много добра реакция на международната общност в извънредната хуманитарна ситуация. Сега трябва да има и добра реакция в етапа по възстановяването”, каза Кристалина Георгиева.

Комисарката по хуманитарната помощ и реакция при кризи започна посещението си в бедстващата страна в градчето Жакмел, на около 80 км югозападно от столицата Порт-о-Пренс, посочва вестник "Труд". 60-хилядното селище е сред най-тежко засегнатите от труса с магнитуд 7-а степен по Рихтер от 12 януари.

Тропически дъжд посрещна Георгиева още щом тя слезе от хеликоптера, напомняйки една от основните задачи на посещението й - да ускори строителството на подслон за милиони бездомни хаитяни, които спят по улиците и в палаткови лагери. Георгиева закичила с мартеници 5-годишно момиченце и неговата майка.

Българският еврокомисаря съобщи още, че е възможно от Хаити да отпътува директно за Чили, където друго опустошително земетресение отне живота на стотици хора и остави хиляди други без дом.  

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън днес също ще посети Хаити, съобщи БТА. Дипломат номер едно на Евросъюза ще се присъедини към комисаря за хуманитарната помощ и реакции при кризи Кристалина Георгиева. И двете ще имат срещи с президента Рене Превал и премиера Жан-Макс Белрив.

В момента в Хаити работят около 800 служители на гражданска защита от ЕС. Досега съюзът е обещал 315 млн. евро хуманитарна помощ, 100 млн. евро за възстановяване на правителствената администрация и още 300 млн. евро за дългосрочно развитие.