Мародери продължиха да нападат магазини, докато войници се опитват да поддържат реда в тежко пострадалия от мощното земетресение чилийски град Консепсион, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Досега трусът е взел най-малко 723 жертви. На места Консепсион приличаше на военна зона, в която мародерски банди плячкосваха магазини и домове, а по улиците патрулираха военни бронетранспортьори. Един супермаркет беше запален.

"Мародерите са станали по-организирани", отбеляза кметицата на Консепсион Жаклин ван Риселберге, която помоли правителството да изпрати още войници в подкрепление. Някои собственици на магазини се организираха в малки групи и се въоръжиха с тояги, за да защитят собствеността си.

Президентката Мишел Бачелет, която осъди "плячкосването и престъпните действия", изпрати 7000 войници и наложи вечерен час, за да възстанови реда. Правителството й изпраща храна и медикаменти в най-критичните точки, съобщи тя.

Повечето от медните мини в страната, които бяха засегнати от земетресението, бавно възстановиха работата си. Две петролни рафинерии останаха затворени. Най-големият винопрозводител в страната "Конча и Торо", който изнася вино в 131 държави, спря производството, съобщи Асошиейтед прес.

Междувременно земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер е било регистрирано в Аржентина, предаде РИА Новости, позовавайки се на  Геологическата служба на САЩ. Епицентърът на земния трус е бил на 1260 км. югозападно от столицата Буенос Айрес, на дълбочина 18,5 км. Няма данни за жертви и разрушения. Това е шестото чувствително земетресение в Аржентина за последните три дни.

Земетресение с магнитуд 5 по скалата на Рихтер разтърси тази нощ и Киргизстан, без да причини жертви, предаде Франс прес. Трусът е регистриран в 7.55 часа местно време (1.55 ч. по Гринуич) на около 75 километра югоизточно от столицата Бишкек, съобщи Геофизичният институт на САЩ. Трусът бил усетен и в столицата. Според представител на властите в района на Чолпон (Северен Киргизстан), където е станало земетресението, има щети по някои къщи и учреждения.

Земетресение с магнитуд 6,1 беше регистрирано в най-северната част на Филипините, съобщи филипинската сеизмологична агенция, цитирана от Ройтерс и Франс прес. Засега няма данни за щети и пострадали. Трусът е бил усетен в северните провинции Кагаян и Исабела. Според Геоложката служба на САЩ земетресението е било със сила 5,8 по предварителната скала с епицентър на 29 километра под земната повърхност.