Говорителката на Бюрото на ООН за координация на хуманитарните операции Елизабет Бирс, съобщи за искана помощ от организацията. Това предаде   Асошиейтед прес, на която се позова и БТА. Бирс уточни, че чилийското правителство е отправило искането си днес - два дни след труса с магнитуд 8,8.
ООН сега е готова да предприеме действия, обяви тя. Преди още да бъде отправено искането международни хуманитарни групи изпратиха в Чили известна помощ и експерти. Действията им обаче бяха ограничени по обхват, тъй като чилийските власти правеха оценка на разрушенията и нуждите на близо двата милиона засегнати.

Европейският съюз също е готов да окаже всестранна помощ на Хаити и Чили, заяви и  върховният представител на съюза за външната политика и сигурността Катрин Аштън, която е и заместник-председател на Европейската комисия. Тя съобщи, че заминава утре за Хаити, където заедно с българския комисар по хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина Георгиева ще се запознаят с обстановката на място и ще преценят как по-добре да се използват отпуснатите от Европейския съюз значителни средства за подпомагане на пострадалите от земетресението.

Чилийското правителство е поискало помощ и от Европейския съюз. В искането се посочва спешната нужда от помощ за възстановяване на пътната инфраструктура и особено на мостове, от лекарства, от средства за пречистване на вода, от техническо съдействие за възстановяване на комуникациите. В Европейския съюз вече е подготвен екип от 13 експерти, който е готов да замине веднага за Чили. Учим се в условията на трагични обстоятелства едновременно с оказването на помощ за Хаити и Чили, заяви Катрин Аштън.

Мощно земетресение с магнитуд 8,8 по скалата на Рихтер разтърси в събота  около 7 ч по Гриуич втория по големина чилийския град Консепсион. Вторичен трус с магнитуд 6,2 люля централната част на Чили тази нощ. Според официалните данни около 700 души са загинали. Над 1,5 милиона сгради са разрушени или сериозно засегнати от труса.

Най-малко 160 души са били арестувани през първата нощ след въвеждането на полицейски час в Консепсион. Хиляди войници и полицаи патрулираха през нощта по улиците на втория по големина чилийски град, в който все още няма електричество. Вчера в Консепсион, който се намира на над 400 километра южно от Сантяго и е с население от половин милион души, имаше разграбени супермаркети поради липсата на продукти от първа необходимост. Полицейският час е в сила от 21 ч. местно време до 6 ч. сутринта. Това е първият случай на налагане на такава мярка в Чили след военната диктатура на генерал Аугусто Пиночет в периода 1973-1990 г.