По мое мнение, предизвикателствата пред международната общност налагат необходимостта от обединяване във възможно най-широк формат, подчерта украинският държавен глава, цитиран от ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА.

Човечеството, Украйна в това число, се нуждае от Европейския съюз в глобален прочит, като сила, способна да гарантира на планетата мирно съжителство на различни цивилизации, енергийна, екологична и продоволствена сигурност. Ние сме готови да участваме в такива процеси като европейска държава, необвързана с блокове, заяви той, като добави, че възнамерява да предложи тази концепция на парламента за изработването на основи на външната политика на Украйна, и че се надява върховният законодателен орган да го подкрепи.

Като президент имам ясна представа каква външнополитическа стратегия днес най-много съответства на националните интереси на Украйна, продължи Янукович. Като мост между Изтока и Запада, интегрална част от Европа и от бившия Съветски съюз, Украйна в същото време ще избере такава външна политика, която ще позволи на нашата държава да получи максимален резултат от развитието на равноправни и взаимноизгодни отношения с Руската федерация, с ЕС, САЩ и други държави, които влияят на развитието на ситуацията в света, заяви президентът.

Той призова депутатите от парламента към единство. Ефективното сътрудничество между президент, парламент и правителство ще разчисти пътя към бърз икономически напредък, заяви той. Като призна, че встъпва в длъжност в сложен момент за страната, която се намира в много тежка ситуация, той посочи като главни проблеми липсата на държавен бюджет за текущата година, големите дългове, съсипаната икономика и корупцията.
Смятам, че страната може да бъде спасена, заяви той и посочи като първостепенна задача реформата на правителството. Бързо трябва да създадем дееспособна изпълнителна власт, като реформираме кабинета на министрите и го превърнем в екип от професионалисти, а не политически слуги, каза Янукович и призова парламента да подкрепи усилията му.