Колата-бомба избухнала в момент, когато полицията евакуирала малкото останали в сградата на съда хора, както и хора от околните райони. Евакуацията започнала, след като в местното полицейско управление се получил сигнал за подозрителна кола, паркирана пред сградата на съда. Колата-бомба е избухнала в 22,30 часа местно време.

Никой не е поел засега отговорност за атентата. Според местни представители вероятно той е дело на противници на мирния процес в Северна Ирландия. Взривът стана две седмици, след като Белфаст и Лондон се договориха за прехвърляне на отговорностите по съдебните и полицейските въпроси от Лондон на Белфаст, припомня Ройтерс. В последно време проявите на насилие в Северна Ирландия зачестиха, отбелязва Франс прес.

През март 2009 г. двама британски военни бяха застреляни пред казарма до Белфаст. Два дни по-късно полицаи беше прострелян, докато се отзовавал на сигнал за престъпление. Отговорност за двата атентата поеха две републикански групички, противници на мирния процес, припомня Франс прес. През януари тази година полицай от католическата общност в Северна Ирландия беше тежко ранен при избухването на бомба, поставена под колата му. В последните няколко седмици пък няколко полицейски участъка в Северна Ирландия станаха обект на нападения с огнестрелно оръжие.