На излизане от посолството Гьолди бе заведен до цивилна кола, където полицай му постави белезници, предаде Франс прес, на която се позова БТА. Колата напуснала района с полицейски ескорт. Преди това адвокатът на Гьолди заяви, че той вероятно ще бъде закаран в затвора Аин Зара, близо до Триполи.
 
Либийските власти искат Гьолди да излежи присъда от четири месеца затвор за нарушаване на имиграционните закони. По-рано другият укриващ се в швейцарското посолство швейцарски бизнесмен - Рашид Хамдани посети паспортния отдел в Триполи, вероятно за получаване на изходна виза и отпътува за Тунис в кола с либийски официални представители.

Отношенията между Швейцария и Либия се влошиха от юли 2008 г., когато полицията в Женева разпита сина на либийския лидер Муамар Кадафи - Ханибал и съпругата му след жалба за малтретиране на техни домашни прислужници.
Скоро след това Либия забрани на Макс Гьолди и Рашид Хамдани да напускат територията й, а впоследствие ги осъди за визови нарушения. Двамата бизнесмени потърсиха убежище в швейцарското посолство в Триполи.

Спорът се разрасна миналата седмица, след като високопоставен либийски представител заяви, че Швейцария е изготвила забранителен списък на над 180 либийски представители, които не се допускат на територията й. В отговор Либия реши да забрани достъп на гражданите на Швейцария и повечето страни от ЕС. ЕС изрази надежда, че спорът за визови ограничения между Швейцария и Либия ще бъде решен скоро. ЕС бе намесен в спора, защото Швейцария е член на Шенгенското пространство за свободно движение, в което влизат и повечето страни от ЕС.