Официални лица коментираха, че е силно вероятно броят на жертвите да нарасне. Кметът на столицата на Мадейра – град Фунчал, Мигел Албукерк, определи сцените, на които е станал свидетел с описанията в дантевия „Ад”.

Мощна буря в събота предизвика наводнения и свлачища на острова в Атлантическия океан, който се намира на около 900 км югозападно от Лисабон и на 500 от африканския бряг.

Продължава издирването на изчезнали хора. Десетки са ранените. Много хора се водят в неизвестност в Мадейра, каза още Мигел Албукерк

От Португалия към бедстващия остров се отправиха спасителни екипи с военнотранспортен самолет и с кораб.

250 души са без покрив над главата си заради стихията. Сред най-тежко засегнатите райони е този на град Фуншал, столица на Мадейра, в който живеят 100 000 от 250 000-те жители на острова, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
 
Португалски телевизии показаха ужасяващи кадри от района на бедствието, в които се виждат огромни площи, превърнати в кални морета и коли, запокитени чак по покривите на къщите. Освен от дъжда, ситуацията бе влошена от ветрове със скорост повече от 100 км в час и бурно море. Наводненията предизвикаха разрушиха частично мостове и къщи. Телефонните връзки бяха прекъснати, а някои района останаха без ток. Много сгради от по-ниските части на град Фуншал бяха евакуирани, а пътищата останаха трудно проходими, което допълнително усложни работата на спасителите. Международното летище в Мадейра също бе затворено.

Според португалския метеорологичен институт най-лошото е преминало и метеорологичните условия ще се успокоят.

В Лисабон премиерът Жозе Сократиш изрази солидарност с жителите на острова и отбеляза, че министърът на вътрешните работи Руи Перейра замина за мястото. За справяне с последствията от проливните дъждове са привлечени подразделения на португалските въоръжени сили.

Вижте снимки