Кандидатурата на 62-годишната Русеф беше издигната на Четвъртия конгрес на ПТ, на който присъстваха президентът Лула да Силва и няколко министри от кабинета му. "Въз основа на единодушното решение на ПТ обявявам Дилма Русеф за кандидат за президентския пост", заяви председателят на ПТ Жозе Едуардо Дутра, предаде БТА.

Русеф е българка по бащина линия. Тя е родена на 18 декември 1947 г. в далечния бразилски юг. По образование е икономист.

Русеф е началник на кабинета на Лула да Силва от 2005 г. Постът е смятан в Бразилия за нещо като премиерски, отбелязва Франс прес. В страната пост на министър-председател няма.
През 2005 г. Русеф пое поста на началник на кабинета на Лула да Силва, след като тогавашният началник на кабинета Жозе Дирсеу беше обвинен в схема за купуване на гласове за места в Конгреса и беше принуден да подаде оставка. По онова време Русеф беше министър на енергетиката в правителството.
Като началник на кабинета на президента Русеф веднага се показа способен управник, като помогна на президента да прилага програмите за съдействие на бедните. Тя контролира и как се реализират широкомащабни инфраструктурни проекти с бюджет от милиарди долари.
В началото на миналата година Русеф обяви, че е болна от рак на лимфната система и се подложи на лечение, включващо химиотерапия. Миналата есен тя съобщи, че се е преборила с болестта.

Самият Лула да Силва, който загуби три президентски вота, преди да бъде избран два пъти последователно за президент, няма право по конституция на трети президентски мандат, припомня Франс прес.

Русеф обаче засега изостава в допитванията до общественото мнение зад другия евентуален кандидат за президент, настоящия губернатор на щата Сау Паулу Жозе Сера. Допитванията показват, че тя ще получи между 20 и 28 процента от гласовете на избирателите на президентските избори.

"Дилма Русеф е кандидатка на най-значимата лява партия в Латинска Америка - Партията на трудещите се, Русеф обаче е и кандидатка на една широка и могъща коалиция, която ще й помогне да управлява страната. Искам нейният първи президентски мандат да бъде невероятен и тя да си извоюва политическия авторитет, който ще й осигури и втори президентски мандат", каза президентът Лула да Силва по повод издигането на кандидатурата на Русеф за президентския пост.

Самата Русеф заяви, че никога не си е представяла, че през живота си ще се изправи срещу подобно предизвикателство. Тя допълни, че е готова да го посрещне с пълното доверие, че ще се справи.

В предизборната платформа на Русеф за президентския пост ще бъдат включени обещания за по-гъвкав пазар на труда и за по-гъвкави закони за синдикатите, както и план за реформа на пенсионната система, която сега излиза доста скъпо на бразилската икономика. В платформата ще има и обещание за реформи на заплащането на труда, като например въвеждането в бразилското законодателство на бонуси за добра продуктивност.

В опит да подобри популярността си сред бразилците Русеф неотдавна се появи на карнавала в Рио де Жанейро в компанията на Мадона и семейството на Кралицата на попа. Двете дори бяха заснети от фоторепортерите как разговарят сърдечно.
Преди време Русеф се подложи и на няколко пластични операции и отслабна, за да изглежда по-привлекателна в очите на избирателите си, припомня Франс прес. Русеф дори реши да носи контактни лещи, вместо очила, които й придаваха по-строг вид.

Дилма Русеф е известна с прямия си характер и с навика си да се кара открито на бразилските министри. Тя е участвала в съпротивата срещу военната диктатура в Бразилия. През 1970 г. се озовава в затвора с присъда от шест години. Освободена е обаче две години по-късно. Впоследствие разказва, че в затвора е била подложена на мъчения.