След тричасово разглеждане на поисканото от премиерката оттегляне на иска й съдийската колегия реши да удовлетвори нейната молба. Постановлението на съда беше прочетено от председателстващия съдия, който обяви, че то е окончателно и не подлежи на преразглеждане, предаде БТА. 

Кандидатката за президент на Украйна, министър-председателката Юлия Тимошенко не вижда смисъл да продължава съдебното дело за резултатите от президентските избори по нейния иск за фалшификация на вота заради отказа на
съда да бъдат проверени избирателните списъци, предаде по-рано ИТАР-ТАСС.
Тимошенко каза това днес по време на изслушване във Висшия административен съд.

"Фактически беше отказано да се провери доказателствената база, на която се основава самият иск", посочи тя и изтъкна, че "отчитайки нежеланието да се установи обективната истина по делото заради формален подход към иска", оттегля подадената жалба. "Призовавам съда да спре това представление", добави Тимошенко, цитирана от Франс прес.

Юлия Тимошенко в петък се обърна към съда с молба да поиска избирателния списък за проверка на информацията на министерството на вътрешните работи, че в деня на изборите в него са фигурирали имена на починали и несъществуващи лица. Освен това според нея е имало случаи на купуване на гласове и масово гласуване по домовете, което трудно се контролира.

Представителят на новоизбрания президент на Украйна Виктор Янукович във Висшия административен съд, първият заместник-председател Олександър Лавринович се обяви против прекратяването на делото по иска на Тимошенко. Той настоя съдът да изследва всички факти и да приеме решение, "за да се сложи точка".