Двойката беше завела дело срещу Гонсало Амарал заради публикувана от него книга, в която твърдеше, че родителите на Мадлин са я убили по непредпазливост, после са укрили тялото й, а след това са измислили версията за отвличането на детето, съобщи БТА.

По книгата "Мади: Истината на лъжата" дори в Португалия беше заснет документален филм. Семейство Маккан беше постигнало временна забрана на разпространяването на книгата. По време на нов процес в Португалия съдът постанови забраната да продължи да е в сила. Така книгата на Амарал няма да може нито да бъде продавана, нито да бъде възпроизвеждана по някакъв начин.

Съдът постанови, че Амарал няма да има право да разказва и версията си по случая "Мадлин Маккан" пред медиите. Семейство Маккан е завело гражданско дело срещу Амарал и твърди, че ако го спечели и получи обезщетение, ще използва парите за издирването на момиченцето си. По времето, когато Амарал водеше разследването, семейство Маккан 10 месеца бях със статута на главни заподозрени. После полицията го отмени, а Амарал беше уволнен.

Мадлин Маккан изчезна на 3 май 2007 г. от хотелска стая в португалския курорт Прая да луш. Там тя беше оставена от родителите си сама с по-малките си брат и сестра.