Това съобщи вестник "Хинду", цитиран от Франс прес, на която се позова БТА. Човек, представил се за говорител на групировката "Лашкар-е-Тайба ал Алми" се свързал по телефона с кореспондента на индийския ежедневник в Исламабад и казал, че тя е извършила бомбеното нападение. Атентатът е резултат от отказа на Индия да включи въпроса за Кашмир в преговорите си с Пакистан, обяснил той.

Цитираният източник уточнил, че неизвестната до момента организация се е отцепила от пакистанската ислямистка групировка "Лашкар-е-Тайба", защото тя "получава заповедите си от пакистанското разузнаване". Атентатът в Пуне бе първото нападение на индийска територия след терористичната акция в Мумбай през ноември 2008 г., при която бяха убити 166 души.

Индия заяви, че координираните нападения във финансовата й столица са извършени от "Лашкар-е-Тайба" с помощта на пакистанските тайни служби. След терористичната акция в Мумбай Делхи прекъсна мирния диалог с Исламабад. Впоследствие обаче Индия предложи на Пакистан възобновяване на преговорите и за 25 февруари е насрочена среща между служители на министерствата на външните работи на двете държави.

Четирима души са били арестувани във връзка с атентата в Пуне, съобщи вчера индийската полиция. Властите отказаха да потвърдят спекулациите, че бомбеното нападение е дело на "Индийски муджахидини" - ислямистка групировка, която пое отговорността за серия от атаки в Делхи през септември 2008 г. Индийски вестници намериха сходства между атентатите в столицата и този в Пуне.