От 4.30 часа тази сутрин е затворен за движение ГКПП Капитан Андреево, след като и вчера часове наред не се пропускаха автомобили. Заради преливането на река Каламица пътят към границата с Турция е наводнен, съобщи Дарик радио. Тъй като има опасност водата да залее трафопост, от тази сутрин не се допускат никакви превозни средства.

Одринските власти съобщиха, цитирани от БНР, че река Марица е преляла. От България спуснали вода от язовирите и за 6 часа дебитът на реката се е повишил със 100 куб. метра в сек. и преляла.

Кметът на Одрин Хамди Седефчи каза, че българските власти информирали предварително турската страна. Придошлата река заляла много жилища и обекти в крайградското селище Киришхане, допълни той. Там са насочени спасителни екипи и много техника. Голяма част от населението предварително е било евакуирано, но има опасност водите да залеят и централната част на града, ако се скъсат някои от подпорните диги.

7 нелегални имигранти, които са искали с лодка да се прехвърлят в Гърция, са изчезнали безследно в резултат на рязкото покачване на нивото на водата и силното течение на река Марица, предаде БЛИЦ.

В Турция продължава да вали, през последните 24 часа са измерени 34 литра валежи на квадратен метър. Възможно е в стрната да бъде обявено извънредно положение, заляти са стотици декари обработени площи, производствени съоръжения, заведения.

В Истанбул също има щети от падналите проливни дъждове. Преляха водите на залива Златния рог. Наводнени са пешеходни участъци, паркове и градини. Поради силния вятър има прекъсвания в движението на пътническите кораби между европейския и азиатския бряг, наводнени са някои от пристанищата в града.