"Днес президентът Бил Клинтън е приет в презвитерската болница на Колумбийския университет, след като изпита болки в гърдите. След консултация с кардиолога му, той претърпя ангиопластия в коронарна артерия" с поставянето на две съдови ендопротези или "стентове", се казва в изявление на Бенд.

"Президентът Клинтън е в добро разположение на духа и ще продължи да се занимава с работата на фондацията си и операциите в помощ на жертвите от земетресението в Хаити и дългосрочното възстановяване на страната", се казва още в изявлението.

Бил Клинтън е бил президент на САЩ от 1993 до 2001 г. Той е съпруг на сегашния държавен секретар Хилари Клинтън. Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън замина от Вашингтон за Ню Йорк, за да бъде заедно със съпруга си, съобщи БТА. През 2004 г. на Бил Клинтън бе успешно направен четворен коронарен байпас заради четири запушени артерии. Не е нещо необичайно да се наложи нова процедура няколко години след направен сърдечен байпас, заяви председателят на американската асоциация на кардиолозите доктор Клайд Янси.

Секциите от артериите и вените, които се използват за заобикаляне на първоначалните запушвания понякога се запушват на свой ред 5 до 10 години след извършен байпас, обясни той. "Този вид заболяване е прогресивно. Не е еднократно събитие, така че е необходимо "постоянно наблюдение" и лечение на рискови фактори като висок холестерол и високо кръвно налягане, добави доктор Янси.

Бил Клинтън усилено работеше през последните седмици по набиране на средства за спасителни операции в Хаити. Откакто напусна президентския пост, той работи по натоварен график по хуманитарни проекти чрез фондацията си.

Президентът на САЩ Барак Обама се обади на бившия американски държавен глава Бил Клинтън и му пожела бързо възстановяване след претърпяната сърдечна операция.

Вижте снимки