Докладът "Преглед на свободата на печата в света" е изготвен от Международния медиен институт (ММИ) във Виена, посочва Асошиейтед прес, на която се позова БТА. ММИ обединява главните редактори на водещи медии в 120 страни.

Най-опасният район в света е Азия, където миналата година са били убити 55 журналисти. Само във Филипините жертвите сред журналистите миналата година са били 38. Още осем журналисти за загинали при взрива от насилие в Пакистан след началото на военната операция на правителствените войски срещу талибаните в района покрай границата с Афганистан. Трима журналисти са били убити и в Афганистан.

На второ място е Латинска Америка с 28 жертви, посочват авторите на доклада. Миналата година в Африка са загинали 14 журналисти. Жертвите в страните от Близкия изток са били шест, от които четирима са работели в Ирак.
В Европа миналата година са били убити седем журналисти - петима в Русия, един в Турция и един в Азербайджан.

В "черния списък" са включени журналисти, които са загинали при изпълнение на служебните си задължения или са станали обект на нападение заради работата си, посочва АП.

Докладът съдържа и обобщени данни за първите години на 21-и век.
От 2000 до 2009 в света за загинали 735 журналисти, като повечето от тях са били жертва на преднамерени убийства.
Най-много журналисти са загинали в Азия - 238. Следва районът на Близкия изток и Северна Африка с 202 жертви. В Северна и Южна Америка са били убити 162 журналисти, в Европа - 68, в останалата част от Африка - 53, и в страните от Карибския басейн - 12. През втората половина от периода броят на жертвите е бил с 40 на сто по-висок в сравнение с предишния период. 

"Когато става дума за преднамереното убийство на журналисти заради тяхната работа, ние все още сме затънали в една варварска епоха", пише в увода към доклада отговорният редактор на изданието Антъни Милс. "В някои случаи смъртта на журналистите е била пряко следствие на бушуващ конфликт. В други случаи мотивите са неизвестни, тъй като местната полиция не е извършила необходимото разследване", посочва Милс.