Румъния официално бе поканенана от американския президент Барак Обама да участва в противоракетната система за отбрана, заяви Бъсеску след заседание на Върховния съвет за отбрана, на който той е председател, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Румъния ще приеме наземни прехващачи на балистични ракети и на ракети със среден обсег на действие, добави държавният глава, като уточни, че тези елементи би трябвало да станат оперативни през 2015 г.

Тази система за отбрана не е насочена срещу Русия, подчерта Бъсеску в отговор на безпокойства, изразени преди време от Москва по отношение на американския проект. Според Бъсеску противоракетният щит се вписва в принципа за "неделимост на сигурността" на страните-членки на НАТО и "ще защитава цялата румънска територия" за разлика от първия проект за щит, изоставен от Вашингтон, който предоставяше "много ограничена защита" на страната.

Преговори между Букурещ и Вашингтон за разполагането на прехващачи ще започнат много скоро и сключените споразумения ще бъдат внесени за ратификация в румънския парламент, посочи Бъсеску. Участие на Румъния в този проект бе за първи път споменато по време на посещението в Румъния на американския вицепрезидент Джо Байдън през октомври в рамките на обиколка в Източна Европа. Тогава Байдън благодари на Букурещ за неговата подкрепа за новия противоракетен проект, който по думите му има предимството да защитава както Европа, така и САЩ.

Новата система, представена от администрацията на Барак Обама през септември, след преразглеждане на иранската балистична заплаха, е предназначена да спре ракети със среден и малък обсег на действие.